- Acht Europese ministers van Financiën schrijven in de Britse krant The Guardian dat het verhaal dat de Russische economie in oorlogstijd groeit, een leugen is.
- De economische groei is afhankelijk van niet-duurzame groeifactoren en baseert zich op een draaiboek uit het Sovjettijdperk, aldus de ministers.
- De politici stellen dat de westerse sancties hun werk doen en dat meer sancties op lange termijn extra schade zullen toebrengen.
- Lees ook: Waarom het loslaten van sancties juist méér druk op Rusland zet, volgens een denktank
De oorlogseconomie van Rusland is niet zo’n snelgroeiend wonder als Moskou doet voorkomen. De huidige sancties zetten Rusland flink onder druk en zouden nog meer schade kunnen veroorzaken als het Westen geduldig genoeg is, zegt een groep van acht Europese ministers van Financiën, waaronder Eelco Heinen, in een opiniestuk in de Britse krant The Guardian.
Op het eerste gezicht lijkt er veel goed te gaan in het land. Na de Russische inval in Oekraïne in 2022 is de productie van oorlogstuig sterk toegenomen, zijn de lonen gestegen en is de handel met alternatieve markten versterkt.
Maar, zeggen de Europese ministers, dit beeld klopt niet. “Als we de situatie nader bekijken, wordt het duidelijk dat niet alles zo rooskleurig als Moskou ons wil doen geloven”, schrijft de groep, die naast Heinen bestaat uit de ministers van Finland, Zweden, Denemarken, de Baltische staten en Polen.
Hoewel de groeiende omvang van de Russische economie (bbp) de illusie van stabiliteit kan wekken, beweren de auteurs dat de onderliggende bron van groei geenszins duurzaam is.
Grote financiële stimuleringsmaatregelen zijn de belangrijkste rugwind die Rusland overeind houdt, maar de ministers merken op dat dit geen bodemloze put is.
Sancties hollen de Russische economie uit
Om de oorlog te financieren heeft de Russische regering de liquide middelen van het Russische nationale vermogensfonds aangesproken. Volgens schattingen van persbureau Bloomberg is dit fonds inmiddels bijna half leeg, "omdat het land zijn toekomstige welvaart opoffert om in het buitenland verwoestingen aan te richten", schrijven de ministers.
Moskou heeft ook zijn toevlucht genomen tot verschillende extreme interventies om de Russische economie onder controle te houden. Er zijn exportverboden voor benzine en suiker ingesteld om de binnenlandse aanvoer veilig te stellen. Er zijn strenge kapitaalcontroles ingevoerd om de uittocht van privégelden uit het land te voorkomen en om te zorgen dat de roebel niet in vrije val raakt.
Dit beleid, in combinatie met forse investeringen in de Russische oorlogsindustrie, is volgens de ministers "het begin van een re-Sovjetisering van de Russische economie".
Ze schrijven dat de geschiedenis duidelijk heeft laten zien dat dit geen succesvolle langetermijnstrategie is, omdat oververhitting van de particuliere sector waarschijnlijk zal leiden tot stagnatie en inflatie zal aanwakkeren.
De acht ministers stellen dat deze omstandigheden Westerse sancties belangrijker dan ooit maken en voegen eraan toe dat de druk op Rusland moet worden opgevoerd. Ze roepen op tot strengere beperkingen voor de energie-, financiële en technologische sectoren van het land.
Als Europa en de VS de druk op Moskou handhaven, zal Poetin gedwongen zijn om toekomstige tekorten te dekken met monetaire financiering. Hierdoor zal de inflatie verder oplopen en de Russische kasreserves verder uitgeput raken, aldus de ministers.
'Europa moet Oekraïne blijven steunen'
Ze roepen het Westen op te zorgen voor snelle en efficiënte operationalisering van het akkoord van de G7 over het verstrekken van leningen aan Oekraïne en de sancties te handhaven tot Rusland heeft betaald voor de schade die het heeft aangericht. Ook willen ze dat er meer steun komt voor Oekraïne, zowel financieel als in meer wapens en munitie.
Tot slot schrijven ze dat Westerse leiders zich harder moeten opstellen tegenover landen die Rusland voorzien van goederen die nodig zijn voor de oorlog.
"Zowel grens- als bronlanden moeten blijven werken aan het dichten van de mazen in de wet die de levering mogelijk maken van alle goederen die de Russische oorlogsmachine direct of indirect voeden. Zoals Wit-Rusland en bondgenoten in Oost-Azië en het Midden-Oosten."